Laatokan-Karjalaisten Avustusyhdistys ry, Kristianstadin-Sortavalan säätiö ja Kuhavuorisäätiö päättivät 1970-luvulla tiivistää yhteistoimintaansa aloittamalla Laatokan-Karjalan kulttuuriperinteen tallentamisen. Sen suunnittelusta vastasi 1976 perustettu neuvottelukunta, jonka puheenjohtajana toimi varatuomari Reino J. Auvinen.

Yhteistyön tuloksena käynnistyivät tutkimukset Sortavalan seudun musiikkiperinteestä ja Laatokan laivaliikenteestä, kirjahanke Sortavala ja Laatokan maisemat,  Sortavalan pienoismallin rakentaminen, sortavalaistaustaisten sankarivainajien nimien saaminen Joensuun muistomerkkiin, Sortavalan sankarihauta-alueen ja vanhan hautausmaan kunnostaminen sekä Sortavalan kirkon muistolaatan hankkiminen. Näiden kulttuurihankkeiden käytännöllinen toteutus uskottiin Kristianstadin-Sortavalan säätiölle.

 1. Kirja ”Sortavala, Laatokan laulava kaupunki”, Reijo Pajamo 1985 (loppuunmyyty), uusintapainos 2006.
 2. Kirja ”Laivat Laatokalla”, Erkki Kuujo 1987.
 3. Kirja ”Sortavala ja Laatokan maisemat”. Muistelmia ja kuvia vanhasta Sortavalasta, saaristosta ja maalaiskunnasta. Toim. Sakari Talvitie 1988.
 4. Sortavalan historialliset pienoismallit, Anna-Maija ja Martti I. Jaatinen 1991. Mallit ovat nähtävissä Joensuun Carelicumissa.
 5. Raja- ja laatokankarjalaisten sankarivainajien muistomerkin (1991) vuonna 1992 valmistuneeseen laajennusosaan lisättiin Sortavalan kaupungista ja maalaiskunnasta kotoisin olleiden sankarivainajien nimet.
 6. Sortavalan sankarihauta-alueen kunnostaminen ja muistoristi. Martti I. Jaatinen ja Toivo Jaatinen 1993.
 7. Sortavalan luterilaisen kirkon muistolaatta, Toivo Jaatinen 1995.
 8. Sortavalan vanhan hautausmaan kunnostaminen alkoi 1990 ja jatkuu edelleen.
 9. Sortavala-säätiön aloitteesta järjestettiin Sortavalan  seminaarin 125-vuotistilaisuus Helsingin Karjalatalossa 2005.
 10. Säätiön taloudellisella tuella hankittiin Sortavalan vanhalle hautausmaalle 2009 Muistelukivi, jonka on suunnitellut Reima Karetie.
 11. Säätiön konsertti 18.3.2012 Helsingin konservatorion salissa. Esiintyjinä sortavalalaistaustainen laulutaiteilija Ritva Auvinen, Duo Uotila, pianotaiteilija Jukka Nykänen ja Laulumiesten seniorikuoro.
 12. Ekumeeninen konsertti 8.2.2015 klo 15 Kallion kirkossa. Konsertissa esiintyivät Pyhän Hermannin kuoro, johtajana Petri Hakonen ja Kallion kantaattikuoro, johtajana Tommi Niskala.
 13. ”On ihanata ylistää” Mikael Nyberg-konsertti 3.4.2016 Haminassa Mariaan Kirkossa. Nybergin sävellyksiä esittivät kanttori Pekka Soranummen johtama Kirkkokuoro sekä kanttori Ulla Suutarin johtama Lapsikuoro ja kanttori Kai Huopainen, yksinlaulu.
 14. Konsertti 22.10.2017 Helsingin Konservatoriossa,  teemana Sortavalassa vuonna 1935 pidetyt Kalevalan riemuvuoden laulu- ja soittojuhlat. Esiintyjinä Laulu-Miehet Matti Hyökin johdolla sekä oopperalaulaja Jaakko Kortekangas.
 15. Sortavala-säätiön konsertti Helsingin Konservatoriossa 10.3.2019. Konsertissa esiintyivät tunnetut taiteilijat, Johanna Rusanen-Kartano, sopraano ja Pami Karvonen, piano, sekä Jussi Makkonen, sello ja Nazig Azzezian.
 16. Sortavala-säätiö on tukenut  Sortavala – Muutosten ja muistojen kaupunki -teoksen toimittamista. Kirjan on julkaissut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja sen ovat toimittaneet professorit Tapio Hämynen ja Hannu Itkonen.