Suomen asiakirjat Karjalan tasavallan kansallisarkistossa Petroskoissa on luetteloitu Sortavala-säätiön tuella

Etelä-Karjalan instituutin johtaja Pertti Kolari on toimittanut arkistoluttelon Karjalan tasavallan kansallisarkistossa olevista Suomen asiakirjoista, jotka jäivät jatkosodan jälkeen rajan taa. Aineistoa ei aiemmin ole voinut hyödyntää kattavan suomenkielisen luettelon puuttuessa. Nyt laaditun luettelon avulla asiakirjoihin voi tutustua ja pyytää niitä luettavaksi  arkistossa Petroskoissa.

Asiakirjaluettelo koskee Suomen kolmen entisen kihlakunnan, Sortavalan, Salmin ja Kurkijoen, historiaa käsittelevää aineistoa, joka jäi sotasaaliina Neuvostoliittoon. . Pääosa aineistosta on Suomen suurruhtinaskunnan ajalta 1812-1917 sekä lisäksi itsenäisyyden ajalta vuoteen 1944. Pieni osa aineistosta on vuosilta 1780-1812. Suomen viranomaiset olivat jo elokuussa 1939 päättäneet siirtää Viipurin maakunta-arkiston aineistot pois rajan läheisyydestä, mutta iso osa jäi kuitenkin Viipuriin ja osin Sortavalaan. Nyt luetteloitu aineisto on siirretty Viipurista Petroskoihin Karjalan tasavallan kansallisarkistoon 1980-luvun lopussa

Julkaisut

  • Sortavala – Laatokan laulava kaupunki Reijo Pajamo 1985.
  • Laivat Laatokalla Erkki Kuujo 1986.
  • Sortavala ja Laatokan maisemat 1988.