Sortavala-aiheinen konsertti 22.10.2017 klo 16

Sortavala-säätiön järjestämä konsertti on sunnuntaina 22.10.2017 Helsingin Konservatoriossa, Ruoholahdentori 6. Vapaa pääsy.

Laulu-Miehet Matti Hyökin johdolla sekä oopperalaulaja Jaakko Kortekangas esiintyvät.

Itsenäisyyden juhalvuoden kunniaksi konsertin teemana on Sortavalassa vuonna 1935 pidetyt Kalevalan riemuvuoden laulu- ja soittojuhlat, joita yleisesti pidetään itsenäisyytemme alkuvuosikymmenien merkittävimpänä kulttuuritapahtumana. Se keräsi 4 000 asukkaan Sortavalan kaupunkiin 25 000 henkeä, ts. kaupungin asukasmäärä kuusinkertaistui yhden viikonlopun aikana.

Konsertin musiikillisesta osuudesta vastaavat Laulu-Miehet ja oopperalaulaja Jaakko Kortekangas. Laulu-Miehet esittää professori Matti Hyökin johdolla 12 mieskuorolaulua, jotka kajahtivat Vakkosalmen laululavalla kesäkuisena viikonloppuna. Konsertissa kuullaan 1900-luvun alun mieskuorokirjallisuuden upeimmat laulut, joiden säveltäjinä esiintyvät Jean Sibelius, Rikhard Faltin, Emil Genetz, Armas Järnefelt, Selim Palmgren ja Aksel Törnudd. Esitettävinä lauluina ovat mm. Törnuddin vaikuttava Loitsu-laulu sekä Sibeliuksen ikivihreät Kalevala-aiheiset laulut Venematka ja Terve kuu.

Oopperalaulaja Jaakko Kortekangas esittää Erkki Melartinin kansanlaulusovituksia. Kuultavaksi saanemme myös pari näytettä Melartin oopperasta Aino, joka esitettiin Sortavalan laulujuhlilla. Melartin itse oli sen verran huonokuntoinen, että hän johti ainoastaan oopperan alkusoiton – yleisön pyynnöstä.

Musiikkiesitysten lomassa säätiön asiamies Reijo Pajamo kertoo vuoden 1935 laulujuhlista, niiden ohjelmista, vastaanotosta ja merkityksestä.

Sortavala-säätiön konsertti on sunnuntaina 22. lokakuuta 2017 klo 16 Helsingin Konservatoriossa, Ruoholahdentori 6:ssa. Konserttiin on vapaa pääsy.

TERVETULOA