Konsertti Helsingin Konservatoriossa 19.11.2023 klo 16.00

Sortavala-säätiö järjestää konsertin sunnuntaina 19.11.2023 klo 16 Helsingin Konservatoriossa, Ruoholahdentori 6, 00180 Helsinki.

Konsertissa esiintyvät pianotaiteilija Janne Mertanen sekä oopperalaulaja Aarne Pelkonen säestäjänään Juho Alakärppä, piano. Konsertissa kuullaan Jean Sibeliuksen ja Heino Kasken säveltämiä pianoteoksia ja yksinlauluja. Konsertin kesto on noin yksi tunti ja siihen on vapaa pääsy.

Konsertin musiikki

Jean Sibelius (1865-1957) matkusti vuoden 1892 kesällä Pielisjärvelle nykyiseen Lieksaan asettuen asumaan Monolan kartanoon. Hänen tarkoituksenaan oli koota runosävelmiä, joita paikkakunnalta ei kuitenkaan löytynyt. Monolan kartanossa hän sävelsi varhaiset yksinlaulunsa J.L. Runebergin runoihin. Ensimmäiset runonlaulajat Sibelius tapasi vasta paluumatkallaan Ilomantsin ja Korpiselän kautta. Matkan myötä Sibeliuksesta kasvoi karelianisti, joka ammensi sävellysideansa Kalevalasta ja Karjalasta. Konsertissa Aarne Pelkonen esittää Sibeliuksen säveltämiä yksinlauluja Runebergin runoihin. Janne Mertanen esittää puolestaan Sibeliuksen harvoin kuultuja kansanlaulusovituksia pianolle.

Pielisjärvellä syntynyt Heino Kaski (1885-1957) peri musikaalisuuden isältään lukkari Daniel Kaskelta. Heino Kaski kävi koulua ensin Joensuussa ja sitten Sortavalan lyseossa. Hän ammensi vaikutteita sävellyksiinsä mm. paikallisista aiheista. Pianosävellykseen Pankakoski sai aiheen Pankakosken kylässä vapaana kuohuvasta koskesta. Harvoin kuultuun pianoteokseen Valamo Kaski lienee saanut ensimmäiset virikkeensä lyseovuosinaan Sortavalassa. Heino Kasken sävellystuotanto on laaja käsittäen mm. yli 100 pianosävellystä ja yli 100 yksinlaulua. Heino Kasken musiikille tunnusomaista on melodisuus, kansanomaisuus ja värikylläisyys. Janne Mertanen esittää konsertissa Kasken pianotuotannosta mm. teokset Pankakoski, Yö meren rannalla ja Valamo. Aarne Pelkonen esittää puolestaan näytteitä Kasken lyyrisestä laulutuotannosta.

Taiteilijat

Pianotaiteilija Janne Mertanen on voittanut Darmstadtissa 1992 pidetyn kansainvälisen Chopin-pianokilpailun ja voittanut samana vuonna Tanskassa Nyborgissa pidetyn pohjoismaisen pianokilpailun. Mertanen on levyttänyt laajasti Sibeliuksen ja Kasken pianotuotantoa.

Oopperalaulaja Aarne Pelkonen nousi suomalaisen musiikkiyleisön tietoisuuteen voitettuaan Lappeenrannan yksinlaulukilpailut vuonna 2014. Pelkonen on sittemmin esiintynyt monissa Suomen Kansallisoopperan produktioissa. Hän on ollut kysytty esiintyjä myös uusissa oopperoissa mm. Armi Ratia-oopperan esityksessä Ilmajoella kesällä 2023.

Pianotaiteilija Juho Alakärppä tunnetaan monien koti- ja ulkomaisten laulutaiteilijoiden luotettavana säestäjänä.